Hösten 2019

Opera på bio

hösten 2019

Turandot (Giacomo Puccini)

Lördag 12 oktober kl 19


Kärleken övervinner allt

I våras  fångade Christine Goerke publiken på Röda Kvarn med sin tolkning av rollen som Brünhilde i Wagners "Valkyrian". Nu är hon tillbaka igen och gestaltar den iskalla kinesiska prinsessan Turandot, som tar avstånd från alla män. Friare står på kö och sätts på prov genom att lösa tre gåtor. Den som löser gåtorna får hennes hand. För den som inte klarar provet väntar döden. Hittills har alla mött det grymma ödet. 


Då träder den okände prinsen in i handlingen. Han slår Turandot med häpnad genom att elegant svara på frågorna. Prinsessan ber förfärad om att bli fri från sitt löfte. Han accepterar det om hon inom ett dygn kan lista ut hans namn. Dramatiska timmar följer och avslutas med att prinsen avslöjar sin identitet. Det är "Kärlek". Så slutar operan, den sista av den italienske mästaren.


Operaklassikern ges i en hyllad uppsättning i regi av Franco Zeffirelli. Roberto Aronica är prins Calàf, som riskerar sitt liv och sjunger den berömda arian Nessun dorma. Eleonora Buratto är slavflickan Liù och James Morris Calàfs fader Timur.

Madama Butterfly (Giacomo Puccini)

Lördag 9 november kl 19


Ett kulturmöte med tragisk utgång

Puccini var fascinerad av exotiska miljöer och människor. Denna gång tar han oss till Japan i tidigt 1900-tal. Vi får följa mötet mellan geishan Cio-Cio-San (Madama Butterfly) och den amerikanske marinkårsofficeren Pinkerton. De gifter sig i Nagasaki och får en son, varefter fadern återvänder till USA. Historien får sitt sorgliga slut tre år senare. Ett levnadsöde som visar sig vara vanligt i koloni- sationernas era. I operan förekommer också den amerikanske konsuln Sharpless, som visar oss hur viktigt det är att tänka efter, och före, när kulturer möts. Reflektion är en dygd.


Den kinesiska sopranen Hui He är en av de världsledande uttolkarna av rollen som Cio-Cio-San. Pinkerton sjungs av den italienska tenoren Andrea Caré, även känd för publiken vid Kungl. Operan i Stockholm. Elizabeth DeShong är geishans hängivna följeslagerska Suzuki, och Paulo Szot gestaltar Sharpless. Pier Giorgio Morandi dirigerar Anthony Minghellas vackra uppsättning.

ORSA OPERASÄLLSKAP

Tel 070-625 99 70 (sekretariat)

Mail orsaoperasallskap@gmail.com

Hemsida www.orsaopera.se 

Facebook www.facebook.com/orsaopera

Bankgiro 198-5811

Swish 123 690 7943

BIO RÖDA KVARN

Järnvägsgatan 33 

ORSA

Tel 0250-401 09

Copyright © Orsa operasällskap