Lär dig mer

Lär dig mer

Vad är opera?

 

Opera är en konstform där människans natur och villkor beskrivs på ett eget språk. Man kan inte läsa sig till det, men man kan lära det på gehör. En till synes banal handling och alldagliga ord kan med hjälp av en "visa" bli till storslagen dramatik och poesi.

 

Operan har sina rötter i den västerländska 1600-talsmusiken och omfattar en mängd stilistiska inriktningar förankrade i sitt historiska och socio-ekonomiska sammanhang. I förbindelsen mellan ord, sceniskt skeende och musik ligger operakonstens hemlighet och storhet.

 

Man får större behållning av opera om man lär sig mer om operaverkens historia och uppbyggnad, om musiken, om scenerierna och annat som formar en uppsättning på operascenen. Det är också intressant att samtala med andra om de intryck man fått av en operakväll på Röda Kvarn.


Inför varje föreställning har du möjlighet att få ett program med operans handling sänt till dig via mail. Vi ger också en presentation av den aktuella förställningen på plats ca 15 min före start.


Vi kan också erbjuda andra sätt för dig som operabesökare att lära dig mer. Det kan vara korta föreläsningar om operakonstens bakgrund, om kompositörer, sångare, scenografer m m. Vi kan arrangera gruppsamtal, där det erbjuds tillfälle att reflektera om operan i samhället. Eller tipsa om vad du kan läsa och lyssna på egen hand. Vi vill gärna veta mer om vad du skulle vilja ha. Välkommen att höra av dig med önskemål och förslag!


Vad ska man ha opera till?

 

"Vi har lite olika uppfattningar om när det passsar eller inte passar med musik Man säger att Mozart är bra när man studerar, att det förhöjer inlärningseffekten. Det har aldrig fungerat för mig. Jag gillar tillfällen då jag utan konkurrens av andra intryck kan låta musiken inspirera, trösta eller vad det nu är stunden kräver. Att uppleva opera på bio är därför en ren njutning. Inget annat stör, under flera timmar."


(Besökare på Röda Kvarn)

 


BIO RÖDA KVARN

Järnvägsgatan 33 

ORSA

Tel 0250-401 09

ORSA OPERASÄLLSKAP

Tel 070-625 99 70 (sekretariat)

Mail orsaoperasallskap@gmail.com

Hemsida www.orsaopera.se 

Facebook www.facebook.com/orsaopera

Bankgiro 198-5811

Swish 123 690 7943

Copyright © Orsa operasällskap