Våren 2020

Opera på bio

våren 2020

WOZZECK (Alban Berg) Lördag 11 januari kl 19

Anti-hjälten med tragiskt öde

Piteåsonen Peter Mattei gör efterlängtad debut i rollen som Wozzeck. Alban Bergs verk visar vägen för den moderna operan. Psykoanalys och atonal musik blir nya redskap för kompositören. Operan "Wozzeck" hade premiär 1925 i ett Wien präglat av intellektuella. I skuggan av den första världskriget frågade man sig hur en människa bryts ner psykiskt.  Berg låter oss i 15 scener följa den fattige soldaten Wozzecks väg mot sin undergång, ackompanjerad av suggestivt tal, sång och musik. Met:s musikaliske ledare Yannick Nézet-Séguin dirigerar och William Kentridge svarar för iscensättningen. "Olidligt" är ordet.

PORGY AND BESS (George Gershwin) Lördag 1 februari kl 19

"Bess, you is my woman now!"

George Gershwins älskade opera "Porgy and Bess" återvänder till Met för första gången på 30 år i en ny uppsättning av regissören James Robinson. Det är en storslagen, gripande och kärleksfull skildring av den amerikanska södern på 1920-talet med en rad musikaliska örhängen som nått långt utanför operahusens väggar. Gershwin är mest känd som centralgestalt i amerikansk populärmusik. Tillsammans med brodern Ira skapade han stora delar av det man kallar "The American Song Book". Operan innehåller flera tidlösa sånger men ger oss också en inblick i mörka delar av nutidshistorien. Vi möter Angel Blue (Bess), Eric Owens (Porgy) och deras kollegor i en unik produktion.  Är det Opera? Musikal? Gospel? Det spelar ingen roll. Det är bara att njuta.  

Den flygande holländaren (Richard Wagner) Lördag 14 mars kl 18

Att lösa en förbannelse

Det är 1800-tal och storm vid norska kusten. Skeppare Daland väntar på bättre väder då en spökskonare kastar ankar i närheten. En fantomlik man - "Holländaren" - går iland. Han begrundar sitt öde: vart sjunde år får han gå iland och söka sig en hustru. Nu är det dags igen. Om hon är honom trogen slipper han åter ge sig ut på havet. Myter och Wagners egna erfarenheter på Nordsjön har inspirerat till operan. Här möter vi den ryske barytonsångaren Evgeny Nikitin som spelets huvudperson och sopranen Anja Kampe som hans älskade Senta. Ny uppsättning i regi av Francois Girard. Första gången i Live-på-bio.Tosca (Giaocomo Puccini) Lördag 11 april kl 19

Maktens arrogans

Rom, juni 1800. Säkerhetspolisens chef, Baron Scarpia, är på jakt efter en rymling. Det leder till ett triangeldrama mellan honom, konstnären Cavaradossi och hans kärlek, sångerskan Floria Tosca. Det dramatiska slutet är en av operahistoriens mest omtalade. Tosca sjungs av mästarinnan bland sopraner, Anna Netrebko. Betrand de Billy dirigerar Sir David McVicars mäktiga uppsättning. 

BIO RÖDA KVARN

Järnvägsgatan 33 

ORSA

Tel 0250-401 09

ORSA OPERASÄLLSKAP

Tel 070-625 99 70 (sekretariat)

Mail orsaoperasallskap@gmail.com

Hemsida www.orsaopera.se 

Facebook www.facebook.com/orsaopera

Bankgiro 198-5811

Swish 123 690 7943

Copyright © Orsa operasällskap