2018 hösten


Orsa operasällskap 

Opera på bio

hösten 2018

"AIDA"

(Giuseppe Verdi)

Lördag 6 oktober kl 19


Sopranen Anna Netrebko sjunger för första gången på Met huvudrollen i Verdis "Aida". Den etiopiska slavinnan möter sin rival, prinsessan Amneris (Anita Rachvelishvili), i kampen om krigarens gunst (Radamès, Aleksandrs Anonenko). Slutet är oundvikligt.   


"Aida" är Verdis kanske mest spektakulära verk, en italiensk opera med egyptiska rötter. Premiären ägde rum 1871 på operan i Kairo. Handlingen är snarare mytisk än historisk och innehåller mäktiga masscener med triumfatoriska inslag. Operan är en av de mest spelade, och har fortfarande en självklar plats i operahusens repertoar.

"FLICKAN FRÅN VILDA VÄSTERN"  (Giacomo Puccini)

Lördagen den 27 oktober kl 19


Sopranen Eva-Maria Westbroek sjunger rollen som den pistolviftande saloon-ägarinnan Minnie i Puccinis romantiska epos om Vilda Västern i USA. Jonas Kaufmann återkommer till Met:s scen efter en tids bortovaro som guldgrävaren Dick Johnson.


"Flickan från Vilda Västern" är ett av Puccinis senare verk med premiär på Metropolitan 1910. Han experimenterade då med en mer berättande kompositionsform och färre arior, influerad av Richard Wagner, Debussy och Stravinskij. Operan är en föregångare till Puccinis sista, oavslutade, verk "Turandot". Den svenska operapubliken visade stor uppskattning för den version, som gavs 2011 på Kungl. Operan i Stockholm.

"LA TRAVIATA"

(Giuseppe Verdi)

Lördagen den 15 december 2018

 

Michael Mayer, känd regissör från Broadwayscener m m presenterar en nyuppsättning av Verdis klassiska opera om den tragiska kurtisanen Violetta Valéry, här gestaltad av sopranen Diana Damrau. Juan Diego Flórez sjunger rollen som Alfredo, Violettas älskare. Handlingen är präglad av 1700-talsprakt i de fina salongerna. Operan dirigeras av Mets nye musikaliske ledare Yannick Nézet-Séguin.

 

Operan "La Traviata" bygger på Alexander Dumas´roman "Kameliadamen", som bland annat har filmats med Greta Garbo i huvudrollen. Puccinis version premiärvisades i Venedig 1853. "Den har en förfining och intimitet som ingen av Verdis tidigare operor", skriver Göran Gademan. "Verket är som ett samtida salongsdrama förflyttat till operascenen."

 

 

Hemsida www.orsaopera.se

E-post orsaoperasallskap@gmail.com

Tel sekr 070-625 99 70 (Leif Borgert)

Bankgiro 198-511

Swish 123 690 7943