Studiecirkel


Orsa operasällskap 


Studiecirkel

VAD ÄR OPERA?

 

Opera är en konstform där människans natur och villkor beskrivs på ett eget språk. Man kan inte läsa sig till det, men man kan lära det på gehör. En till synes banal handling och alldagliga ord kan med hjälp av en "visa" bli till storslagen dramatik och poesi.

 

Operan har sina rötter i den västerländska 1600-talsmusiken och omfattar en mängd stilistiska inriktningar förankrade i sitt historiska och socio-ekonomiska sammanhang. I förbindelsen mellan ord, sceniskt skeende och musik ligger operakonstens hemlighet och storhet.

 

Under 2018-19 erbjuder vi en studiecirkel om operahistoria med operasällskapets ordförande som samtalsledare. Vi fördjupar oss i de operor vi sänder under säsongen på Bio Röda Kvarn med utblick mot världsbilden från antiken till 1800-talet.

 

Cirkeln träffas tisdagen efter varje operakväll kl 18:30 på Bio Röda Kvarn, Wohlmersalen (där pausserveringen äger rum).

 

Välkommen att dela dina intryck av det du sett och hört! Det behövs ingen anmälan. Vill du veta mer, kontakta Tina Ängeby (070-286 54 72).

 

VAD SKA MAN HA OPERA TILL?

 

"Vi har olika uppfattningar om när det passar med musik. Man säger att Mozart är bra när man studerar, att det förhöjer inlärningseffekten. Det har aldrig fungerat för mig. Jag gillar tillfällen då jag utan konkkurrens av andra intryck kan låta musiken inspirera, trösta eller vad det nu är stunden kräver. Att uppleva opera på bio är en ren njutning. Inget annat stör."

 

(Reflektioner från en operabesökare på Röda Kvarn)

Hemsida www.orsaopera.se

E-post orsaoperasallskap@gmail.com

Tel sekr 070-625 99 70 (Leif Borgert)

Bankgiro 198-511

Swish 123 690 7943