Vad är opera?


Orsa operasällskap

VAD ÄR OPERA?

 

Det är spännande och roligt att fördjupa sig i operans värld. Opera är en konstform där människans natur och villkor beskrivs på ett alldeles eget språk. Man kan inte läsa sig till det, men man kan lära det på gehör. En till synes banal handling och banala ord kan med hjälp av en "visa" bli till storslagen dramatik och poesi..

 

Operan har sina rötter i den västerländska 1600-talsmusiken och omfattar en mängd stilistiska inriktningar, alla förankrade i sitt historiska och socio-ekonomiska sammanhang. I förbindelsen mellan handling, ord, sceniskt skeende och musik ligger operakonstens hemlighet och storhet.

 

Under 2018-19 erbjuds en studiecirkel om operahistoria i samarbete  med operasällskapets ordförande Tina Ängeby som samtalsledare. Vi fördjupar oss i de operor, som sänds under säsongen på Röda Kvarn, med utblick i världsbilden från antiken till 1800-talet. Cirkeln träffas tisdagen efter operakvällarna kl 18:30 på Bio Röda Kvarn, Wohlmersalen (därpausserveringen äger rum). Anmälan och information via mail, telefon (070-6259970) eller kontaktformuläret på hemsidan.

Vad ska man ha opera till?


"Vi har olika uppfattningar om när det passar med musik. Man säger att Mozart är bra när man studerar, att det förhöjer inlärningseffekten. Det har aldrig fungerat för mig. Jag gillar tillfällen då jag utan konkurrens av andra intryck kan låta musiken inspirera, trösta eller vad det nu är stunden kräver. Att uppleva opera på bio är en ren njutning. Inget annat stör.

Opera som meditation? Varför inte?"

(Reflektioner från en operabesökare på Röda Kvarn)

Hemsida www.orsaopera.se

E-post orsaoperasallskap@gmail.com

Tel sekr 070-625 99 70 (Leif Borgert)

Bankgiro 198-511

Swish 123 690 7943