2019 våren


Orsa operasällskap 

Opera på bio

 våren 2019

"CARMEN"

(Georges Bizet)

Lördag 2 februari kl 19

Mezzosopranen Clémentine Margaine gör en repris på sin bejublade debut i rollen som den ultimata förförerskan i operavärlden, med den passionerade tenoren Roberto Alagna som hennes älskare. Louis Langrée dirigerar Sir Richard Eyres mäktiga uppsättning, en favorit hos  publiken sedan premiären 2009.

Bizets mästerverk om zigenerskan, som lever efter sina egna regler, har fått genomslag långt utanför operavärlden. Karaktären har fått stå modell för många av dagens självständiga kvinnor. Operan ansågs som en skandal när den uruppfördes 1875, tre månader innan kompositören gick bort, men har sedan dess blivit en av de mest spelade på världens operascener. Det är bäddat för ännu en succé!

"REGEMENTETS DOTTER"

(Gaetano Donizetti)

Lördagen den 2 mars kl 19

Tenoren Javier Camarena och sopranen Pretty Yende laddar upp för ett bel canto-fyrverkeri i favoritarian "Ah! Mes amis" (med nio höga C") som höjdpunkt.


Operan hade premiär i Paris 1840. Den blandar humor med spänstiga melodier och ryktbara vokala utmaningar. Historien handlar om en föräldrarlös flicka som uppfostras som regementets maskot och möter sina första erfarenheter av kärlek. Donizetti komponerade omkring 75 operor och några av dem har mött allt större gensvar av dagens publik,  t ex "Kärleksdrycken" som visades på Röda Kvarn förra säsongen.

"VALKYRIAN"

(Richard Wagner)

Lördagen den 30 mars kl 17

I ett Wagner-evenemang av högsta klass spelar Christine Goerke Brünnhilde, Wotans egensinniga krigardotter, som förlorar sin odödlighet i operahistoriens mest berömda föräldrartrots. Tenoren Stuart Skelton och sopranen Eva-Marie Westbroek spelar de incestuösa tvillingarna Siegmund och Sieglinde. Greer Grimsley sjunger Wotan. Philippe Jordan dirigerar.


"Valkyrian" är den andra operan i Wagners monumentala "Ring-cykel". Den har länge också spelats separat, inte minst för att den fokuserar flera av Ringens mest intressanta karaktärer. Premiären ägde rum i München 1870.

Hemsida www.orsaopera.se

E-post orsaoperasallskap@gmail.com

Tel sekr 070-625 99 70 (Leif Borgert)

Bankgiro 198-511

Swish 123 690 7943