Norma

Det mest förbjudna

Norma

 

Bellinis opera "Norma" är en extraordinär sammansmältning av sublim melodi, vokal utmaning och dramatisk kraft. Här undersöks en tidlös och arketypisk situation: en kraftfull kvinna som kompromissar med sina kärleksideal men trots detta blir sviken av sin älskare. Titelrollen spelas av Sondra Radvanovsky, amerikansk-kanadensisk sopran som specialiserat sig på italienska 1800-talsoperor och numera betraktas som en av de ledande inom sin genre.

 

Vincenzo Bellini (1801-1835) var en siciliansk kompositör som på ett unikt sätt visade förståelse för den mänskliga rösten. Operans handling är förlagd till staden Gaul i Frankrike vid inledningen av det romerska imperiets ockupation. Flertalet aktörer på scenen är druider, medlemmar av det galliska prästerskapet. Undantaget är tenorerna, som båda är romare och i operan ses som företrädare för en korrupt och exploaterande kultur.

 

"Norma" är en typisk bel canto-opera, en sångstil som var vanlig i Italien under sent 1700-tal och tidigt 1800-tal. Dess främsta kännetecken är vackra toner sammanbundna i långa fraser som kryddas av vokal ornamentik. Sir David McVicar har skapat den nyuppsättning av operan, som vi nu får se.

 

Lyrisk tragedi i två akter

Musik: Vincenzo Bellini

Libretto: Felice Romani

Uruppfördes på La Scala i Milano 1831

 

I rollerna:

Sondra Radvanovsky, sopran (Norma)

Joyce DiDonato, mezzosopran (Adalgisa)

Joseph Calleja, tenor (Pollione)

Matthew Rose, bas (Oroveso)

 

Dirigent: Carlo Rizzi

Regi: Sir David McVicar

Scenografi: Robert Jones

Ljusdesign: Paule Constable

Kostymdesign: Moritz Junge

 

Sjungs på italienska. Svensk text.

Beräknad längd: 3 tim 30 min.

Visas lördagen den 28 oktober 2017, kl 19

 

 

 

 

 

Hemsida: www.orsaopera.se

Facebook: www.facebook.com/orsaopera/

E-post: orsaoperasallskap@gmail.com

Tel sekretariat: 070-625 99 70 (Leif Borgert)

Bankgiro 198-5811

Swish 123 690 7943